Valtakunta » Suur-Suomi

”SUUR-SUOMI, tuo kaikkien suomalaisen ikiajoista asti haikailema Suomen heimojen yhteinen koti, muuttui olevaksi vuonna 1943. Siitä kiitos kuuluu Suomen taistelevalle armeijalle ja sen saksalaiselle aseveljelle. Nyt vihdoin voimme sanoa Jääkärimarssin sanoin: Häme, Karjala, Vienan rannat ja maa, yks' suuri on Suomen valta.”

– Historiaa ja maantiedettä alakouluille, I osa (1984)

Millainen on Suur-Suomi, jonka raja on piirretty miekalla Vienanmereltä Laatokkaan? Suomi sai Jatkosodan päättäneessä Tukholman rauhassa itselleen luonnolliset kolmen kannaksen rajat, Vienan ja Aunuksen Karjalan ja Kuollan niemimaan, jonka Hitler henkilökohtaisesti lupasi Suomelle vieraillessaan Mannerheimin syntymäpäivillä.

Heimoaktivistien ”luvattu maa” oli nuorelle tasavallalle sekä siunaus että ongelma. Uuden rajamaakunnan jälleenrakennus oli köyhälle Suomelle suunnaton ponnistus. Oman ongelmansa muodostivat Karjalaan neuvostovallan aikana siirretyt venäläiset ja ukrainalaiset uudisasukkaat.

Sodanjälkeisessä Suomessa käytiin myös kamppailua koululaitoksen ja joukkoviestimien hallussapidosta. Suomen Valtakunnan Liiton nimen alle ryhmittyneet radikaalit kansallismieliset ottivat maan sivityselämän haltuunsa ja karkottivat taantumukselliset voimat oppositioon.

Uudessa Suur-Suomessa harrastetaan kyykkää, pelataan pesäpalloa ja lauletaan isänmaallisia lauluja. Suomen armeija vartioi valppaana verikoirana Äänisen rannoilla ja Kuollan niemimaan autioilla paljakoilla ”itäisen vihollisen” varalta. Jatkosodan seurauksena sotavoimien oppi on vaihtunut puolustuksesta hyökkäykseen.

Uutiset, sää ja kaukokuvastinohjelmat luetaan Suur-Suomen Sanomista, alati luotettavasta valtion virallisesta äänenkannattajasta. Kansanvalistusministeriö huolehtii siitä, ettei vieraskielinen ja –mielinen kiihotustyö näy sanomalehtien sivuilla. Painettu sana ei valehtele. Koskaan.

”En tule panemaan miekkaani tuppeen ennen kuin Suomi ja Itä-Karjala olisivat vapaat. – – Sotilaat! Se kamara, jolle astutte, on heimomme veren ja kärsimysten kyllästämää, pyhää maata. Teidän voittonne tulevat vapauttamaan Karjalan, teidän tekonne luovat Suomelle suuren, onnellisen tulevaisuuden.”

– Marsalkka Mannerheim (11.7.1941)